Search

Recept na nedeľný chlieb

Tento recept je jednoduchý, chutný a naše včelovaky pripravené na uskladnenie pečiva, aby nevyschlo a vydržalo dlhšie mäkké.



Na chlebík budeme potrebovať:


220 g rozkvas (110 g chlebová múka, 110 g voda, lyžica kvásku)

  • Ten si pripravíme večer predtým, ako ideme robiť chlieb :) Zmiešame ingrediencie a necháme odstáť. Zakryjeme včelobalom.


550 g chlebovej múky

315 g/ml vlažnej vody

7 g soli

Rasca (nemusí byť, je to na vás) za hrsť


V miske si zmiešame najprv múku, soľ, (rascu) a potom pridáme tekuté zložky, vodu a rozkvas. Ak máte pomocníka, robot to vymieša za vás. Ak ho nemáte, miešajte cesto cca 7-8 minút.

Cesto by sa nemalo lepiť až tak lepiť a malo by ísť ľahko dole z hákov na miesenie.

Ak ste použili mixér alebo robot, určite domieste cesto ešte na doske, kde si nasypte trochu múky.


Kedy viete, že je cesto ideálne?

Keď sa natiahnuté netrhá, je krásne elastické a hladké.


Takéto cestíčko si uložíme do misky, zakryjeme včelobalom a necháme odpočívať 3 hodiny.

Po uplynutí 3 hodín si namokríme ruky a cesto odlepíme od misky. Poprekladáme ho, ako keby sme vytvárali obálku. Takto sa nám do cesta dostáva vzduch, čo vytvára tie krásne bubliny v bochníku.

Takto spracované cesto necháme kysnúť opäť 30 minút.

Tento úkon zopakujeme 3x.

Zľahka si dosku poprášime múkou a cesto naťahujeme do tvaru A4 a rohy následne prekladáme do “batôžka”, guličky.


Cesto si vyformujeme do peknej hladkej guľky a vložíme do pekáča. Používame aj papier na pečenie, aby sa nám hotový chlebík ľahko vyberal von. Dôležitá vec je, aby ste cesto vložili “švami” nahor a spodok bol krásne hladký a natiahnutý. Cesto si ešte narežeme do tvaru X.