top of page
Search

Recept na nedeľný chlieb

Tento recept je jednoduchý, chutný a naše včelovaky pripravené na uskladnenie pečiva, aby nevyschlo a vydržalo dlhšie mäkké.



Na chlebík budeme potrebovať:


220 g rozkvas (110 g chlebová múka, 110 g voda, lyžica kvásku)

  • Ten si pripravíme večer predtým, ako ideme robiť chlieb :) Zmiešame ingrediencie a necháme odstáť. Zakryjeme včelobalom.


550 g chlebovej múky

315 g/ml vlažnej vody

7 g soli

Rasca (nemusí byť, je to na vás) za hrsť


V miske si zmiešame najprv múku, soľ, (rascu) a potom pridáme tekuté zložky, vodu a rozkvas. Ak máte pomocníka, robot to vymieša za vás. Ak ho nemáte, miešajte cesto cca 7-8 minút.

Cesto by sa nemalo lepiť až tak lepiť a malo by ísť ľahko dole z hákov na miesenie.

Ak ste použili mixér alebo robot, určite domieste cesto ešte na doske, kde si nasypte trochu múky.


Kedy viete, že je cesto ideálne?

Keď sa natiahnuté netrhá, je krásne elastické a hladké.


Takéto cestíčko si uložíme do misky, zakryjeme včelobalom a necháme odpočívať 3 hodiny.

Po uplynutí 3 hodín si namokríme ruky a cesto odlepíme od misky. Poprekladáme ho, ako keby sme vytvárali obálku. Takto sa nám do cesta dostáva vzduch, čo vytvára tie krásne bubliny v bochníku.

Takto spracované cesto necháme kysnúť opäť 30 minút.

Tento úkon zopakujeme 3x.

Zľahka si dosku poprášime múkou a cesto naťahujeme do tvaru A4 a rohy následne prekladáme do “batôžka”, guličky.


Cesto si vyformujeme do peknej hladkej guľky a vložíme do pekáča. Používame aj papier na pečenie, aby sa nám hotový chlebík ľahko vyberal von. Dôležitá vec je, aby ste cesto vložili “švami” nahor a spodok bol krásne hladký a natiahnutý. Cesto si ešte narežeme do tvaru X.



Rúru si predhrejeme na 250 stupňov, alebo čo to dá v tej vašej rúre. Pečieme 20 minút s vrchnákom od pekáča, aby sme vytvorili čo najväčšie teplo.

Po 30 minútach znížime teplotu na 200 stupňov a zapekáme bez pokrievky ešte ďalších 20 minút.

Do rúry pri pečení vložíme aj ďalšiu nádobu s horúcou vodou, aby sa počas celého pečenia odparovala.


Hotový chlebík je voňavý a chrumkavý. Len si to pýta rovno ho natrieť maslom a nakrájať si k tomu čosi zelené. Mňam!

A aby ste sa mohli radovať zo svojej práce čo najdlhšie, odporúčame chlebík zabaliť do včelovaku. Samozrejme, až keď je úplne vychladnutý :)

bottom of page