top of page
Search

Veľkonočné vajíčka na prírodno

Vedeli ste, že na farbenie veľkonočných vajíčok nepotrebujete žiadne akrylové, vodové, temperové či iné farby, ktoré obsahujú niečo chemické a že farby si môžete vyrobiť aj z korenín a zeleniny, ktoré máte doma?


A keďže sa blíži Veľká noc, ukážeme vám, ako farbiť vajíčka prírodnou cestou.



Tieto nádherné farebné recepty a skvelý spôsob, ako ozdobiť vajíčka pomocou potravín, ktoré už doma máte, sa bude páčiť aj malým deťom.


Povedzte im, že budete spolu variť čarovný farebný lektvar a z bieleho vajíčka vyčarujete krásne prírodné veľkonočné vajíčko. Určite sa im to bude páčiť.


Toto farbenie zaberie trošku viac času na prípravu, ale výsledok stojí za to.


Farby sme si dopredu nevyberali. Inšpirovali sme sa tým, čo bolo doma v špajzi a nič sme nekupovali.


Ako si pripraviť čarovný farebný lektvar?

Pozrite sa, či máte doma napríklad kurkumu, červenú cibuľu, ibištekový čaj, kávu, špenát, cviklu, mrkvu, čučoriedky alebo červenú kapustu.


Dajte si zovrieť vodu na 100 stupňov a pohľadajte zatiaľ prázdne sklenené zaváraninové poháre. Na dno pohára si nasypte za čajovú lyžičku kurkumy, ak chcete docieliť zafarbenie vajíčka na žlto.

Zalejte vriacou vodou a pridajte za lyžicu octu. Ten stabilizuje farbu na vajíčku a dodá mu silnejší pigment. Zamiešajte a vložte biele vajíčko.



My sme si vajíčka pred farbením už vyfúkli, ale nemusíte to robiť. (Boli sme totiž hladní a praženička na raňajky je vždy dobrý nápad. :)) Keď z praženice ostane príliš, šup s ňou do sendviča a sendvič šup do včelobalu. Nevýhoda vyfúknutých vajíčok je, že sú ľahké a dnu sa dostane farbená voda. Nám to ale neprekážalo a vodu sme z nich vyhrkali von. Takže je to len na vás.


Vajíčko máme v pohári, zatvoríme a necháme ho tam odležať čo najdhlšie, pokojne aj 3 hodiny. Raz za čas môžete pohár otočiť, tým sa aj vajíčko v náleve popresúva, aby sa rovnomerne zafarbilo.


To isté sme spravili aj so šupkami od červenej cibule a tiež s ibištekovým čajom. Šupky aj čaj sme neprecedili, ale nechali v náleve a tým nám vznikol tento krásny "batikovaný" vzor.


Niekde sa píše, že môžete vajíčka natrieť ešte maslom, aby sa pekne leskli.

To sme my už nerobili. Nechali sme ich len uschnúť a naaranžovali do pláta na vajíčka. Dnes ešte pri prechádzke nájdeme nejaké prírodné ozdôbky a máme hotovo.


Čo poviete? Vyskúšate takto prírodne zafarbiť vajíčka aj vy?
Ak ste to už skúšali dajte nám vedieť, aké ingrediencie ste použili. :)
PS: Pre všetkých milovníkov minimalizmu, máme 20 tipov na minimalistickú veľkonočnú výzdobu


A aké farby vznikajú z ktorej potraviny? Tu je malá pomôcka.


Prajeme tvorivé chvíle, Včelobalníci :)

bottom of page