top of page
Search

Návod na obnovu včelobalu

Ako možno vieš, Včelobal nie je jednorazový obal na potraviny. Starostlivosť o naše výrobky sa nekončí ich predajom, naopak, ponúkame ti podrobný návod na udržanie obalov v dobrej kondícii.



Naším cieľom je naozaj aby vydržal jeden obal čo najdlhšie. Vďaka poctivému čisteniu a občasnému prevoskovaniu môže jeden voskový obrúsok vydržať niekoľko rokov používania. Neveríš? Vyskúšaj Včelopravára, celá obnova nepotrvá viac ako 20 minút.



Na prevoskovanie Včelobalu budeš potrebovať:


· Včelopravára – voskovú zmes

· Nôž

· Žehličku

· Podložku alebo plech

· 2x Papier na pečenie


Pripravili sme vosk určený na obnovu včelobalov a dali sme mu meno Včelopravár.




Postup obnovy voskového obalu

Oprava žehlením

  1. Včelopravár je potrebné schladiť v chladničke aspoň 2 hodiny. Stuhnutý vosk sa bude jednoduchšie strúhať či krájať na drobné kúsky.



2. Opotrebovaný včelobal poctivo umyjeme v teplej vode.


3. Na pripravenú pracovnú plochu položíme papier na pečenie, na ktorý umiestnime suchý Včelobal. Rovnomerne nasypeme voskové kúsky. Začneme s menším množstvom vosku, ak bude potrebné, prisypeme viac neskôr.


4. Včelobal s voskovou posýpkou prikryjeme druhým papierom na pečenie. Žehličku nastavíme na miernu teplotu, necháme zohriať. Prechádzame žehličkou po papieri tak, aby sa voskom pokryla rovnomerne celá plocha Včelobalu.



5. Obrúsok oddelíme od papiera na pečenie, ešte kým je horúci a osušíme na vzduchu. Pozor na prsty! 😊





Včelobal je pripravený objať tvoje potraviny, aby si zachovali čerstvú chuť a vôňu čo najdlhšie. Ďakujeme, že si si dal námahu s obnovou voskového obalu! Budeme veľmi radi ak nám v komentári napíšeš svoju skúsenosť s obnovou.


PS: Trik na záver.

Pri práci sa vosk prilepí na všetko náčinie. Vosk pôjde ľahko dole, ak necháte nôž na chvíľu v rúre zohriať, alebo oblejete vriacou vodou. Potom stačí roztopený vosk utrieť handričkou.




 

Oprava v teplovzdušnej rúre


Ak nemáte po ruke žehličku, Včelobal si môžete obnoviť aj v rúre. Príprava použitého voskového obalu a vosku je rovnaká. Nasleduje vyhriatie rúry na 200°C. Včelobal položíme na papier na pečenie, položíme na plech tak, aby sa nedotýkal stien rúry.

Plech vložíme do rúry a sledujeme roztápanie vosku, aby sme plech včas vybrali. Neodporúčame nechávať Včelobaly v rúre dlhšie ako 5 min, nakoľko kombinácia vosku a bavlny je horľavá!




Comments


bottom of page