Ako možno vieš, Včelobal nie je jednorazový obal na potraviny. Starostlivosť o naše výrobky sa nekončí ich predajom, naopak, ponúkame ti podrobný návod na udržanie obalov v dobrej kondícii.
Naším cieľom je naozaj aby vydržal jeden obal čo najdlhšie. Vďaka poctivému čisteniu a občasnému prevoskovaniu môže jeden voskový obrúsok vydržať niekoľko rokov používania. Neveríš? Vyskúšaj Včelopravára, celá obnova nepotrvá viac ako 20 minút.
Na prevoskovanie Včelobalu budeš potrebovať:
· Včelopravára – voskovú zmes
· Nôž
· Žehličku
· Podložku alebo plech
· 2x Papier na pečenie
Pripravili sme vosk určený na obnovu včelobalov a dali sme mu meno Včelopravár.
![](https://static.wixstatic.com/media/c34ee3_156907a888584488a404f13b7c83f118~mv2.jpg/v1/fill/w_980,h_784,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,enc_auto/c34ee3_156907a888584488a404f13b7c83f118~mv2.jpg)
Postup obnovy voskového obalu
Oprava žehlením
Včelopravár je potrebné schladiť v chladničke aspoň 2 hodiny. Stuhnutý vosk sa bude jednoduchšie strúhať či krájať na drobné kúsky.
![](https://static.wixstatic.com/media/c34ee3_b04310f41fd34ef9adf5322806837fc9~mv2.jpg/v1/fill/w_977,h_768,al_c,q_85,enc_auto/c34ee3_b04310f41fd34ef9adf5322806837fc9~mv2.jpg)
2. Opotrebovaný včelobal poctivo umyjeme v teplej vode.
![](https://static.wixstatic.com/media/c34ee3_804ea2e3c9d84a438dcf9953af7d2327~mv2.jpg/v1/fill/w_768,h_852,al_c,q_85,enc_auto/c34ee3_804ea2e3c9d84a438dcf9953af7d2327~mv2.jpg)
3. Na pripravenú pracovnú plochu položíme papier na pečenie, na ktorý umiestnime suchý Včelobal. Rovnomerne nasypeme voskové kúsky. Začneme s menším množstvom vosku, ak bude potrebné, prisypeme viac neskôr.
![](https://static.wixstatic.com/media/c34ee3_0b76fec4aa294ef09651316f67e2296b~mv2.jpg/v1/fill/w_980,h_653,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,enc_auto/c34ee3_0b76fec4aa294ef09651316f67e2296b~mv2.jpg)
4. Včelobal s voskovou posýpkou prikryjeme druhým papierom na pečenie. Žehličku nastavíme na miernu teplotu, necháme zohriať. Prechádzame žehličkou po papieri tak, aby sa voskom pokryla rovnomerne celá plocha Včelobalu.
![](https://static.wixstatic.com/media/c34ee3_54e8b943188e4dc5abd32abadbc11e23~mv2.jpg/v1/fill/w_980,h_711,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,enc_auto/c34ee3_54e8b943188e4dc5abd32abadbc11e23~mv2.jpg)
5. Obrúsok oddelíme od papiera na pečenie, ešte kým je horúci a osušíme na vzduchu. Pozor na prsty! 😊
![](https://static.wixstatic.com/media/c34ee3_72ad3e9425b54cca8776dc322efe935e~mv2.jpg/v1/fill/w_980,h_653,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,enc_auto/c34ee3_72ad3e9425b54cca8776dc322efe935e~mv2.jpg)
![](https://static.wixstatic.com/media/c34ee3_4fb8cb9d3b0e411795ad83f65c98a2ab~mv2.jpg/v1/fill/w_980,h_735,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,enc_auto/c34ee3_4fb8cb9d3b0e411795ad83f65c98a2ab~mv2.jpg)
Včelobal je pripravený objať tvoje potraviny, aby si zachovali čerstvú chuť a vôňu čo najdlhšie. Ďakujeme, že si si dal námahu s obnovou voskového obalu! Budeme veľmi radi ak nám v komentári napíšeš svoju skúsenosť s obnovou.
PS: Trik na záver.
Pri práci sa vosk prilepí na všetko náčinie. Vosk pôjde ľahko dole, ak necháte nôž na chvíľu v rúre zohriať, alebo oblejete vriacou vodou. Potom stačí roztopený vosk utrieť handričkou.
![](https://static.wixstatic.com/media/c34ee3_82fa84117e554d66b93ff2f86e46bfb5~mv2.jpg/v1/fill/w_980,h_653,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,enc_auto/c34ee3_82fa84117e554d66b93ff2f86e46bfb5~mv2.jpg)
Oprava v teplovzdušnej rúre
Ak nemáte po ruke žehličku, Včelobal si môžete obnoviť aj v rúre. Príprava použitého voskového obalu a vosku je rovnaká. Nasleduje vyhriatie rúry na 200°C. Včelobal položíme na papier na pečenie, položíme na plech tak, aby sa nedotýkal stien rúry.
![](https://static.wixstatic.com/media/c34ee3_a685631760a04f09a399e937dc004bf6~mv2.jpg/v1/fill/w_839,h_768,al_c,q_85,enc_auto/c34ee3_a685631760a04f09a399e937dc004bf6~mv2.jpg)
Plech vložíme do rúry a sledujeme roztápanie vosku, aby sme plech včas vybrali. Neodporúčame nechávať Včelobaly v rúre dlhšie ako 5 min, nakoľko kombinácia vosku a bavlny je horľavá!