top of page
Search

Ekologické Vianoce

Vianoce sú “the most wonderful time of the year” (“najúžasnejšie obdobie roka”), spieva sa v pesničke Andyho Williamsa. S týmito slovami súhlasíme, no chceli by sme pripomenúť, že Vianoce sú aj obdobie, kedy sa vytvorí dvojnásobné množstvo odpadu, ako inokedy.


Ekologické Vianoce sú jednoduchšie, ako by ste si mysleli, a stále rovnako zábavné. A navyše môžu byť aj ekonomické. Existuje mnoho spôsobov, ako pozitívne ovplyvniť planétu a osláviť Vianoce naplno.


Preto sme si pre Vás pripravili 5 tipov na malé zmeny s veľkým dopadom.


Vianočný stromček

Kto z nás si vie predstaviť Vianoce bez stromčeka?

Je to jeden z najsilnejších symbolov Vianoc.

Asi viacerí ste rozmýšlali, ktorý stromček je najlepší, ak teda stromče


Ak však dávate prednosť živému, skúste tento rok napríklad stromček v kvetináči. Môžete ho potom presadiť do záhrady, alebo ho použiť aj ďalší rok. Pozor treba dávať na to, aby mal kompletné korene. Veľa stromčekov ich má príliš orezané, a preto väčšinou presadenie neprežijú.


Ak už zvolíte živý stromček, nezabudnite ho po Vianociach dať na miesto tomu určené, kde sa mesto postará o jeho ďalšie využitie. Ak si vyberiete umelý, určite vyberajte taký, ktorý sa Vám ani po rokoch nezunuje.


Vianočné ozdoby

Obchody preplnené vianočnými dekoráciami lákajú, aby človek nakupoval každý rok nové ozdoby. Čo tak si ich tento rok radšej vyrobiť doma?


Stačí nakrájať pomaranč alebo jablko na kolieska a zavesiť spolu so škoricou na stromček. Takéto ozdoby zaručene prevoňajú celú miestnosť.


Na internete nájdete množstvo tipov na prírodné ozdôbky a pri ich výrobe sa iste aj zabavíte. Vianoce nie sú o tom, mať každý rok iný stromček, takže ak už máte doma staršie ozdoby, používajte ich, alebo vymieňajte s kamarátmi.


Jedlo
Vedeli ste, že vo Veľkej Británii sa každoročne po Vianociach vyhodí vyše 7 miliónov ton jedla?

Vianoce sú bezpochyby obdobie hojnosti a štedrosti. Práve vtedy je na stoloch, v chladničkách a špajziach veľké množstvo jedla, ktoré ľudia nestihnú skonzumovať a tak veľakrát dochádza k jeho plytvaniu.


Ako tomu predísť? Naša rada: Pred nákupom si pripravte nákupný zoznam a kúpte len to, čo na ňom máte napísané. Určite dajte prednosť bezmäsitým jedlám a nakupujte sezónne a lokálne. Ak sa Vám však stane, že neviete skonzumovať všetko, čo ste pripravili, môžete to buď zamraziť, darovať rodine alebo do lokálneho útulku pre ľudí v núdzi.


Darčeky

K Vianociam neodmysliteľne patria aj darčeky. Skúste to tento rok ekologicky. Dajte prednosť kvalite nad kvantitou. Faktom ostáva, že veľké množstvo darčekov ostáva po Vianociach nevyužitých. Môžete taktiež skúsiť vymeniť fyzický darček za zážitok. Poukaz na masáž, kurz varenia, lístok na koncert, festival, alebo môžete naplánovať výlet. V takomto prípade bude mať obdarovaný Vianoce dvakrát.


Ak už ale siahate po hmotných darčekoch, vyberajte také, ktoré dotyčný určite využije, sú z certifikovaných materiálov a vyrobené lokálne. Napríklad vďaka platforme Sashe.sk vyberiete lokálne handmade darčeky veľmi jednoducho.


Vytvor, recykluj a znova použi

Viac ako polovica ľudí kupuje každý rok nový baliaci papier. Veľa z nich však obsahuje fóliu, trblietky alebo plast. Takýto baliaci papier sa preto už nedá recyklovať.


Veľa výrobkov už svoj obal má a preto ich stačí ozdobiť jutovým špagátom alebo obviazať mašľou.


Aj takéto malé zmeny môžu znamenať veľký rozdiel v prospech našej planéty a všetkých živých tvorov. Buďme na Vianoce štedrí a ohľaduplní nielen k sebe a svojim blízkým, ale aj k životnému prostrediu.

Ak máte aj vy nejaké svoje eko vianočné vychytávky, budeme radi, ak nám napíšte do komentára. Inšpirujme sa navzájom.



bottom of page