OTÁZKY A ODPOVEDE

Ak nenájdete odpoveď na vašu otázku, budeme radi, keď sa s nami skontaktujete.

 

Je Včelobal vhodný na potraviny?

 

Kombinácia prírodných surovín s tkaninou zo 100% BIO bavlny umožňuje Včelobalom dýchať a tak zabezpečí, aby vaše jedlo zostalo dlhšie čerstvé. Včelobal je tvarovateľný, stačí použiť teplo vašich rúk a prispôsobí sa akémukoľvek tvaru jedla alebo misky.

 

Aké je zloženie Včelobalov?

Včelobaly sú navrhnuté a ručne vyrobené v našej dielni na úpätí Malých Karpát. S láskou a dôrazom na kvalitu vyberáme suroviny na výrobu. Včelobal sa skladá zo zmesi vosku od slovenských včelárov, bio jojobového a kokosového oleja, borovicovej živice.  Dôležitú úlohu zohráva 100 % BIO bavlna s certifikátom GOTS. Látky, z ktorých Včelobal vyrábame, sú zdravotne neškodné a spĺňajú aj najprísnejšie kritériá pre dojčenské výrobky. Viac o bavlnách a surovinách sa dočítate na blogu.

Aká je životnosť Včelobalu?

Na Včelobale je nanesená jedinečná vrstva, vďaka ktorej môže vydržať rok a viac. Ako dlho si zachová svoje vlastnosti, záleží od starostlivosti. Pri intenzívnom používaní odporúčame obaly „obnoviť“ prevoskovaním, jednoducho v domácich podmienkach, alebo nám ich zašlite na servis.

Ako sa Včelobal umýva?

Postačí opláchnutie studenou alebo vlažnou vodou pred ďalším použitím. Po umytí obal nekrčte, ale nechajte voľne vysušiť ako iný riad. Ak potrebujete Včelobal odmastiť, najvhodnejší bude biologicky rozložiteľný prípravok bez alkoholu. Včelí vosk je rozpustný v alkohole! 

Je Včelobal hygienický? 

Naše Včelobaly sa ľahko umývajú vďaka ich kvalitnej voskovej vrstve. Navyše vosk má antibakteriálne vlastnosti a borovicová živica zas antimykotické. Obe suroviny sa oddávna používali pri skladovaní potravín.

Záleží nám na kvalite, a preto pravidelne zasielame vzorky na test do Národného referenčného laboratória pre materiály prichádzajúce do kontaktu s potravinami. Záver: „Z výsledkov laboratórnych skúšok vyplýva, že z hľadiska ochrany zdravia je možné odporučiť obalový materiál Včelobal Vašej výroby len na priamy styk s potravinami napríklad pečivo, sladkosti, koláče, ovocie, zelenina.“  

       

Ako sa správne starať o Včelobal?

  • Po použití obal jemne oprášte, prípadne umyte vo vlažnej vode. Umytý Včelobal necháme voľne vyschnúť a môžeme používať znovu.

  • Z času na čas sterilizujeme, pričom zároveň zacelíme voskovú vrstvu. Do rozohriatej rúry vložíme Včelobal položený na papieri na pečenie pri 160 °C na najviac 30 sekúnd.

  • Postup na opravu a dezinfekciu v jednotlivých krokoch nájdete na blogu "Plesnivá potravina vo Včelobale"

Pozor na teplo a oheň!

  • Včelí vosk je horľavý! Preto držte svoje obaly ďaleko od plameňov!

  • Nevystavujte Včelobaly zdrojom tepla, ako sú mikrovlnné rúry, rúry alebo umývačka riadu.

  • Nie sú vhodné na surové mäso, horúce potraviny alebo tekutiny.

  • Obrúsky sa môžu zafarbiť pri niektorých potravinách ako je červená repa, čučoriedky, atď.

Použitie a skladovanie

Takto áno:

  • skladovanie pri izbovej teplote/v chladničke

  • v batohu na cestách, na turistike, v práci, či v škole

  • v mrazničke; pozor, potraviny ako pečivo sa môžu vplyvom mrazu príliš vysušovať

  • otváranie viečok zaváraninových pohárov, kde je potrebná sila

Takto nie:

  • balenie surového mäsa/teplých jedál

  • umývanie v teplej vode, práčke

  • zdroje priameho tepla, ohňa

  • krájať nožom na obrúskoch 

Čo ak sa zafarbí? 


Obrúsky sa môžu zafarbiť pri niektorých potravinách ako je červená repa, čučoriedky, atď. Včasným opláchnutím vo vlažnej vode prípadne s prostriedkom vhodným na umývanie potravín farbu zmyjeme. 

Ako “obnoviť” Včelobal?

Používaním sa vosková vrstva stenčuje a látka stráca svoju nepriepustnosť voči tekutinám a tiež svoju lepivosť. To ale vôbec nevadí, Včelobal sa dá jednoducho servisovať aj v domácich podmienkach. Medzi dva papiere na pečenie vložte Včelobal a párkrát prežehlite teplou (nie horúcou) žehličkou. Ak máte doma 100 % včelí vosk, môžete jemne nastrúhať zopár gramov na poškodené miesta a zažehliť. Pripravili sme kompletný návod, hľa

Čo s voskovým obrúskom na konci svojej služby?

Kúsky včelobalu rozrezané na prúžky sú skvelé na podpálenie dreva pri kempovaní. Na konci svojho života sa môže využiť ako súčasť vášho kompostu. Odporúčame nastrihať na malé kúsky.
 

Fólia vs Včelobal?

Plastové fólie zväčša využijeme jedenkrát a potom končia na skládke, v lepšom prípade v spaľovni. S plastovými vreckami a fóliami vás určite zoznamovať nemusíme. Ich životnosť je často veľmi krátka, recyklácia takmer nemožná. Plastové vrecko, v akom sa zvykli kupovať napríklad rožky, sa bežne v prírode rozloží za približne 25 rokov.


Voskované obrúsky sú 100 % prírodné, neuvoľňujú žiadne škodlivé chemikálie a ich používaním minimalizujeme množstvo zbytočných plastov. Obaly sú priľnavé. Preto ich netreba vlhčiť. Ak sa po zabalení potraviny otvárajú, stačí ich na pár minút odložiť do chladničky a ony opäť stuhnú v novom tvare. Navyše kúpou Včelobalov podporíte ekologické včelárske remeslo na Slovensku. 

Sú voskové obrúsky náchylné na plesne?

To záleží od množstva plesne v potravine, pri plesňových syroch sa takmer určite syrová pleseň vyskytne aj v póroch Včelobalu. Včelí vosk je prirodzene antibakteriálny a borovicová živica pôsobí antimykoticky, no ani tieto vlastnosti nezabránia plesni, ak je v prevahe. 

Kto vymyslel voskové obrúsky?

Historicky včelí vosk používali na zachovanie tovaru už Egypťania. Neskôr okolo roku 1900 ľudia používali obrúsky so včelím voskom na skladovanie potravín či zakrytie nádoby. Tento koncept sme prevzali a dali mu dnešnú podobu.

Prečo nie sú biele?

Odmietame používať priemyselne upravený biely včelí vosk.

Majú voskové obrúsky vôňu?

Áno, Včelobal príjemne vonia ako včelí vosk, medovo. Intenzita vône sa používaním zníži.

Prečo používať Včelobal?

  • Je opakovane použiteľný!

  • Kompostovateľný.

  • Včelobal sa ľahko čistí - stačí obal utrieť alebo opláchnuť vlažnou vodou.

  • Potraviny vydržia čerstvé, pričom sa “neudusia”, vosková vrstva jemne dýcha.

  • Je vhodný na balenie všetkých potravín ako je pečivo, zelenina, syry.

  • Možnosti využitia v domácnosti sú len na vašej fantázii.

  • Po skončení životnosti poslúži napríklad ako dobrý zakladač ohňa.

V akých rozmeroch sú Včelobaly dostupné?

Štandardne máme 4 rozmery, na požiadanie vyrobíme akékoľvek.
*Nakoľko sme manufaktúra, rozmery vyrábaných Včelobalov sa môžu líšiť o +/- 10 mm.

  • S - Cibuliak 19 x 19 cm - veľkosť vhodná na odrezané kúsky zeleniny, drobností alebo prikrytie pohárov.

  • M - Sir Rožok 25 x 27 cm - vhodný na zabalenie rožka, hrudky syra, prikrytie odkrojeného melóna či tekvice.

  • L - Pani Bagetka 37 x 34 cm - ideálny na balenie desiatových chlebíkov, bagiet, prikrytie kysnúceho cesta, hrnca či taniera.

  • XL - Big Bochník 50 x 44 cm - vhodný na zabalenie celého chleba či zakrytie plechu.
     

Budeme radi, ak sa na nás obrátite s vašimi otázkami a pripomienkami. 

srdce folk
srdce folk
srdce folk