OTÁZKY A ODPOVEDE

Ak nenájdete odpoveď na vašu otázku, budeme radi keď nás kontaktujete.

 

Je Včelobal vhodný na potraviny?

Prírodný včelí vosk je antibakteriálny, živica pôsobí antimykoticky. Kombinácia prírodných surovín s tkaninou zo 100% BIO bavlny umožňuje Včelobalom dýchať a tak zabezpečí, aby vaše jedlo zostalo dlhšie čerstvé. Včelobaly prešli testami Národného referenčného laboratória pre materiály prichádzajúce do kontaktu s potravinami s výsledkom; " Z výsledkov laboratórnych skúšok vyplýva, že z hľadiska ochrany zdravia je možné odporučiť obalový materiál Včelobal Vašej výroby len na priamy styk s potravinami napríklad pečivo, sladkosti, koláče, ovocie, zelenina."  

 

Ako sa vyrába?

Naše voskové obrúsky sú ručne vyrobené v našej malej, no malebnej krajine z vosku od slovenských včelárov, jojobového a kokosového oleja, živice a 100% BIO bavlny s GOTS certifikátom. Látky, z ktorých Včelobal vyrábame, sú zdravotne neškodné a spĺňajú aj najprísnejšie kritériá pre dojčenské výrobky. Viac o bavlnách a surovínach sa dočítate na blogu.

 

Ako sa Včelobal umýva?

Opláchnite studenou alebo vlažnou vodou pred ďalším použitím. Po umytí ho nekrčte, ale vytrite utierkou alebo voľne vysušte ako iný riad. Ak potrebujete Včelobal odmastiť, najvhodnejší bude biologicky rozložiteľný prípravok bez alkoholu. Včelí vosk je rozpustný v alkohole! 

Čo ak sa zafarbí? 


Obrúsky sa môžu zafarbiť pri niektorých potravinách ako je červená repa, čučoriedky, atď. Pokiaľ ide o farbivo z výrazných potravín, túto kozmetickú vadu možno odstrániť len jemným opláchnutím vo vlažnej vode, prostriedkom vhodným na umývanie potravín.

Je Včelobal hygienický? 

 

Naše Včelobaly sa ľahko umývajú vďaka ich kvalitnej voskovej vrstve. Navyše vosk má antibakteriálne vlastnosti a borovicová živica zas antimikoticné. Obe suroviny sa oddávna používali pri skladovaní potravín.

 

       

Ako sa správne starať o Včelobal?

  • Po použití obal jemne oprášte, prípadne umyte vo vlažnej vode. Umytý Včelobal necháme voľne vyschnúť a môžme používať znovu.

  • Z času na čas sterilizujeme, kedy zároveň zacelýme voskovú vrstvu. Do rozohriatej rúry vložíme Včelobal položený na papieri na pečenie pri 160°C nie viac ako 30 sekúnd.

  • Postup na opravu a dezinfekciu v jednotilivých krokoch nájdete na blogu "Plesnivá potravina vo Včelobale"

 

Pozor na teplo a oheň!

  • Včelí vosk je horľavý! Preto držte svoje obaly ďaleko od plameňov!

  • Nevystavujte Včelobaly zdrojom tepla, ako sú mikrovlnné rúry, rúry alebo umývačka riadu.

  • Nie sú vhodné na surové mäso, horúce potraviny alebo tekutiny.

  • Obrúsky sa môžu zafarbiť pri niektorých potravinách ako je červená repa, čučoriedky, atď.

Použitie a skladovanie

Takto áno:

  • skladovanie pri izbovej teplote / v chladničke

  • v mrazničke, pozor, potraviny ako pečivo sa môžu vplyvom mrazu príliš vysušovať

  • v batohu na cestách, na turistike, v práci, či v škole

  • pri cestách odporúčame baliť do bavlneného/pláteného vrecka

 

Takto nie:

• balenie surového mäsa / teplých jedál

• umývanie v teplej vode, práčke

• vyhýbať sa zdrojom priameho tepla, ohňa

•nekrájať nožom na obrúskoch 

 

Aká je životnosť Včelobalu?

Na Včelobale je nanesená jedinečná vrstva, vďaka ktorej môže vydržať rok a viac. Ako dlho si zachová svoje vlastnosti, záleží od starostlivosti. Pri intenzívnom používaní odporúčame obaly “obnoviť” prevoskovaním, jednoducho v domácich podmienkach, alebo nám ich zašlite na servis. Obrúsky sa v bežnom živote dajú použiť aj iným spôsobom:

  • Použite ich na otváranie viečok zaváraninových pohárov, kde je potrebná sila.

  • Kúsky včelobalu rozrezané na prúžky, sú skvelé na podpálenie dreva pri kempovaní.

  • Na konci svojho života sa Včelobal môže využiť ako súčasť vášho kompostu. Odporúčame nastrihať na malé kúsky.
     

Ako “obnoviť” Včelobal?

Používaním sa vosková vrstva stenčuje a látka stráca svoju nepriepustnosť voči tekutinám a tiež svoju lepivosť. To ale vôbec nevadí, Včelobal sa dá jednoducho servisovať aj v domácich podmienkach. Medzi dva papiere na pečenie vložte Včelobal a párkrát prežehlite teplou (nie horúcou) žehličkou. Ak máte doma 100 % včelí vosk, môžete jemne nastrúhať zopár gramov na poškodené miesta a zažehliť. Pripravili sme kompletný návod, hľa

Fólia vs Včelobal?

Plastové fólie zväčša využijeme jedenkrát a potom končia na skládke, v lepšom prípade v spaľovni. S plastovými vreckami a fóliami vás určite zoznamovať nemusíme. Ich životnosť je často veľmi krátka, recyklácia takmer nemožná. Plastové vrecko, v akom sa zvykli kupovať napríklad rožky, sa bežne v prírode rozloží za približne 25 rokov.


Voskované obrúsky sú 100 % prírodné, neuvoľňujú žiadne škodlivé chemikálie a ich používaním minimalizujeme množstvo zbytočných plastov. Obaly sú priľnavé. Preto ich netreba vlhčiť. Ak sa po zabalení potraviny otvárajú, stačí ich na pár minút odložiť do chladničky a ony opäť stuhnú v novom tvare. Navyše kúpou Včelobalov podporíte ekologické včelárske remeslo na Slovensku. 

Kto vymyslel voskové obrúsky?

Historicky včelí vosk používali na zachovanie tovaru už Egypťania. Neskôr okolo roku 1900 ľudia používali obrúsky so včelím voskom na skladovanie potravín či zakrytie nádoby. Tento koncept sme prevzali a dali mu dnešnú podobu.

 

Sú voskové obrúsky náchylné na plesne?

To záleží od množstva plesne v potravine, pri plesňových syroch sa takmer určite syrová pleseň vyskytne aj v póroch Včelobalu. Včelí vosk je prirodzene antibakteriálny a borovicová živica pôsobí antimykoticky, no ani tieto vlastnosti nezabránia plesni, ak je v prevahe. 

Prečo nie sú biele?

Odmietame používať priemyselne upravený biely včelí vosk.

 

Majú voskové obrúsky vôňu?

Áno, Včelobal príjemne vonia ako včelí vosk, medovo. Intenzita vône sa používaním zníži.

Prečo používať Včelobal?

  • Je opakovane použiteľný!

  • Kompostovateľný.

  • Včelobal sa ľahko čistí - stačí obal utrieť alebo opláchnuť vlažnou vodou.

  • Potraviny vydržia čerstvé, pričom sa “neudusia”, vosková vrstva jemne dýcha.

  • Je vhodný na balenie všetkých potravín ako je pečivo, zelenina, syry.

  • Možnosti využitia v domácnosti sú len na vašej fantázii.

  • Po skončení životnosti poslúži napríklad ako dobrý zakladač ohňa.

 

V akých rozmeroch sú Včelobaly dostupné?

Štandardne máme 4 rozmery, na požiadanie vyrobíme akékoľvek.
*Nakoľko sme manufaktúra, rozmery vyrábaných Včelobalov sa môžu líšiť o +/- 10mm.

  • S - Cibuliak 19x19 cm - veľkosť vhodná na odrezané kúsky zeleniny, drobností alebo prikrytie pohárov.

  • M - Sir Rožok 25x27 cm - vhodný na zabalenie rožka, hrudky syra, prikrytie odkrojeného melóna či tekvice.

  • L - Pani Bagetka 37x34 cm - ideálny na balenie desiatových chlebíkov, bagiet, prikrytie kysnúceho cesta, hrnca či taniera.

  • XL - Big Bochník 50x44 cm - vhodný na zabalenie celého chleba či zakrytie plechu.
     

Budeme radi, ak sa na nás obrátite s vašimi otázkami a pripomienkami.