Vyhledat

Plesnivá potravina vo Včelobale?

Nebudete prví ani poslední, čo zabudli, zapatrošili Včelobal s potravinou. Prešlo niekoľko piatkov, či týždňov a hľa potravina je plesnivá. Takúto skúsenosť máme aj u nás doma.

Prečo potravina splesnie vo Včelobale? Dôvodov môže byť niekoľko, avšak je dôležité si uvedomiť, že nežijeme v sterilnom laboratóriu, naopak práve plesne sa šíria pomerne ľahko. Pleseň sa celkom určite z potraviny voľným okom neviditeľnými spórami rozšíri všade vôkol.

V prípade, že potravina vo voskovom obrúsku naozaj “rozkvitla” odporúčame včelobal posunúť červíkom v komposte. Ak ste si pleseň všimli včas je možná záchranná akcia.Teda sterilízácia.

Postup: Včelobal je potrebné umyť vo vlažnej vode za pomoci ekologického prostriedku na riad. Následne obal necháme voľne uschnúť. Pripravíme si plech na pečenie, na ktorý položíme papier na pečenie. Rúru vyhrejeme na 160 C. Keď je rúra vyhriata, Včelobal položíme na papier na pečenie a spolu s plechom vložíme do rúry na max 30 sekúnd. Táto doba postačí na zničenie potencionálnych plesní na Včelobale.



Ak sa vám zdá, že vosková vrsta už nie je dostatočná, riešenie na obnovu voskovej vrstvy s podrobným návodom ponúka Včelopravár.