top of page
Search

Plesnivá potravina vo Včelobale?

Nebudete prví ani poslední, čo zabudli, zapatrošili Včelobal s potravinou. Prešlo niekoľko piatkov, či pár dní a hľa, potravina je plesnivá. Občas sa stane podobné aj u nás doma.

Prečo potravina splesnivie vo Včelobale? Dôvodov môže byť niekoľko. Plesne sa radi šíria vo vlhkom a teplom prostredí. Napríklad pečivo, ktoré nie je suché musí teda obsahovať vodu a taktiež baktérie, ktoré ostali z kvasenia. V tejto kombinácii, uzavreté vo vrecku na istú dobu je pomalá tvorba plesne priam vyžiadaná.


Pleseň sa celkom určite z potraviny voľným okom neviditeľnými spórami rozšíri všade vôkol. V prípade, že potravina vo voskovom obrúsku naozaj „rozkvitla“ všade, odporúčame včelobal posunúť červíkom v komposte. Ak ste si pleseň všimli včas, je možná záchranná akcia. Teda sterilizácia.


Nám sa overili 2 účinné spôsoby na dezinfekciu včelobalu


Dezinfekcia kvasným octom

Obal je najprv umyjeme vo vlažnej vode od drobných nečistôt. Kvasný ocot, ideálne 8% nalejeme do taniera, kde položíme voskový obrúsok na dobu 3 min z každej strany. V prípade včelovaku 2 dcl octu najprv nalejeme do voskového vrecka, vak zavrieme a potrasieme, následne octom umyjeme aj vonkajšiu časť. Nakoniec obal opláchneme vlažnou vodou a necháme vyschnúť, intenzívny pach octu sa vyvetrá behom 24h.



Dezinfekcia vysokou teplotou v rúre

Postup: Včelobal je potrebné umyť vo vlažnej vode za pomoci ekologického prostriedku na riad. Následne obal necháme voľne uschnúť. Pripravíme si plech na pečenie, na ktorý položíme papier na pečenie. Rúru vyhrejeme na 160 °C. Keď je rúra vyhriata, Včelobal položíme na papier na pečenie a spolu s plechom vložíme do rúry na max. 30 sekúnd. Táto doba postačí na zničenie potenciálnych plesní na Včelobale.



Ak sa vám zdá, že vosková vrstva už nie je dostatočná, riešenie na obnovu voskovej vrstvy s podrobným návodom ponúka Včelopravár.


A pri Včelovaku? V prípade, že ste si našli plesnivý chlebík vo včelovaku, postup je podobný. Avšak je potrebné do vaku vložiť papier na pečenie s rovnakým rozmerom ako je vak.

Pri vyberaní vaku z rúry je nutné konať rýchlo. Vak je potrebné okamžite otvoriť, ideálne pinzetami, aby ste si nezavoskovali prsty.

bottom of page