Search

Plesnivá potravina vo Včelobale?

Nebudete prví ani poslední, čo zabudli, zapatrošili Včelobal s potravinou. Prešlo niekoľko piatkov, či týždňov a hľa, potravina je plesnivá. Takúto skúsenosť máme aj u nás doma.

Prečo potravina splesnivie vo Včelobale? Dôvodov môže byť niekoľko, avšak je dôležité si uvedomiť, že nežijeme v sterilnom laboratóriu, naopak práve plesne sa šíria pomerne ľahko. Pleseň sa celkom určite z potraviny voľným okom neviditeľnými spórami rozšíri všade vôkol.

V prípade, že potravina vo voskovom obrúsku naozaj „rozkvitla“, odporúčame včelobal posunúť červíkom v komposte. Ak ste si pleseň všimli včas, je možná záchranná akcia.Teda sterilizácia.

Postup: Včelobal je potrebné umyť vo vlažnej vode za pomoci ekologického prostriedku na riad. Následne obal necháme voľne uschnúť. Pripravíme si plech na pečenie, na ktorý položíme papier na pečenie. Rúru vyhrejeme na 160 °C. Keď je rúra vyhriata, Včelobal položíme na papier na pečenie a spolu s plechom vložíme do rúry na max. 30 sekúnd. Táto doba postačí na zničenie potenciálnych plesní na Včelobale.



Ak sa vám zdá, že vosková vrstva už nie je dostatočná, riešenie na obnovu voskovej vrstvy s podrobným návodom ponúka Včelopravár.


A pri Včelovaku? V prípade, že ste si našli plesnivý chlebík vo včelovaku, postup je podobný. Avšak je potrebné do vaku vložiť papier na pečenie s rovnakým rozmerom ako je vak.

Pri vyberaní vaku z rúry je nutné konať rýchlo. Vak je potrebné okamžite otvoriť, ideálne pinzetami, aby ste si nezavoskovali prsty.

srdce folk
srdce folk
srdce folk