top of page
Search

Čo je to GOTS bio bavlna a aké sú jej benefity?


GOTS (Globálne organické textilné štandardy) je celosvetový certifikát, ktorým je označovaná ekologická a sociálne zodpovedná textilná výroba.


Certifikácia zaisťuje ekologický stav textílií od ťažby surovín cez environmentálne a sociálne zodpovednú výrobu až po označovanie, aby poskytoval spotrebiteľovi dôveryhodné záruky. Norma sa vzťahuje na spracovanie, výrobu, balenie, označovanie, obchodovanie a distribúciu všetkých textílií.


Organická bavlna predstavuje iba 1 - 2% svetovej produkcie bavlny a v súčasnosti sa pestuje v mnohých krajinách. Najväčšími producentmi (od roku 2018) sú India (51%), Čína (19%), Turecko (7%) a Kirgizsko (7%).


Ekologické pestovanie od klíčkov


Bavlna, ktorá má certifikát GOTS, sa pestuje ekologicky. To znamená, že pri pestovaní sa udržuje nízka spotreba vody, nepoužívajú sa pesticídy, fungicídne prípravky, hnojivá ani žiadne látky, ktoré škodia životnému prostrediu. Certifikačné organizácie tretích strán si overujú, či ekologickí pestovatelia používajú iba metódy a materiály povolené v ekologickej výrobe.


Spracovanie bez škodlivín


Aj pri spracovaní sa používajú iba látky, ktoré sú ohľaduplné k životnému prostrediu. Všetky produkty s certifikátom obsahujú menej škodlivín, ktoré sú zakázané.

Medzi základné pravidlá platí:

  • zákaz bieliť chlórom

  • zákaz používať čpavok

  • zákaz používať geneticky modifikované materiály, modifikované osivá

  • ak sú použité chemické prísady, ako napríklad farbivá, musia spĺňať všetky prísne kritériá

Tým, že sú z procesu výroby vynechané škodlivé chemikálie, nedostáva sa naspäť do prírody znečistená voda a tým dochádza k zásadnej ochrane životného prostredia.


Ľudskosť a etická stránka výroby


Certifikát GOTS je zárukou dodržiavania sociálnych štandardov v priebehu celého produkčného reťazca. To znamená:

  • slobodná voľba zamestnať sa

  • zabezpečená minimálna mzda

  • bezpečnosť a čistota na pracovisku

  • zákaz detskej a nútenej práce

  • zákaz hrubého a nehumánneho zaobchádzania s ľuďmi


Pre nás nič nezvyčajné. Avšak v chudobných krajinách len certifikácia zabezpečuje tieto podmienky.


Benefity bio bavlny


Vlákna bio bavlny nepredstavujú záťaž pre planétu, neznečistujú pôdu a spodné vody. Z bio bavlny sa vyrábajú kvalitnejšie spracované materiály, ktoré omnoho viac vydržia. Zároveň sú príjemné a mäkké. Výhrou pre všetkých alergikov je fakt, že sú hypoalergénne a nedráždia ani citlivú pokožku.

Bio bavlna je tiež zdravotne neškodná a spĺňa aj najprísnejšie kritéria pre dojčenské výrobky.


Zodpovedne aj u nás


Pri výrobe našich Včelobalov používame výhradne GOTS bio bavlnu, spracovanú v susednom Česku.

Medzi naše hodnoty patrí ekologická a etická zodpovednosť za našu výrobu. Veríme, že každý z nás môže svojim prístupom tvoriť príjemné prostredie. S úctou k prírode, ale aj k ľuďom.

bottom of page