top of page
Search

Ako správne používať Včelobal?

Tak a máte ho doma!

Krásny, voňavý a funkčný pomocník v domácnosti či na výletoch. Viete však, ako sa o včelobal správne starať, aby takým vydržal čo najdlhšie? Pokojne vám poslúži aj dva roky ak dodržíte týchto pár zásad. 😉


Asi najčastejšou (nielen) začiatočníckou chybou býva naša zábudlivosť.

Áno, aj nám sa to ešte občas stane - zabalenú desiatu vo včelobale zabudneme vybrať a keď si na ňu po troch týždňoch spomenieme a otvoríme, ble, jesť to už nebude nikto. Čo je ale horšie, pleseň sa zo včelobalu odstraňuje ťažko.

Dá sa to (postup nájdete na našom webe), ale chcete si komplikovať život?


včelobal. voskový obrúsok, lanové utierky a lufa ako najlepší pomocníci do kuchyne
Ekologický pomocník do kuchyne, Včelobal.

Teplo je témou číslo dva.

Vo včelobale je včelí vosk. Vosk sa pri vyšších teplotách topí. To je jasné… Takže: nenechávať na priamom slnku v lete, nestrkať do umývačky, práčky, mikrovlnky, rúry, nezabudnúť v aute keď naňho pečie slnko, neopekať v ňom špekáčiky. (Ibaže by ste si chceli vyrobiť fakľu - ale to vlastne nie je zlý nápad). Ani horúcu polievku doňho radšej nebaľte. Umývať ho stačí vo vlažnej vode a ak treba použiť jar, voľte radšej ekologické prírodné prostriedky, ktoré sa zo včelobalu dobre vymyjú. Netreba ho fénovať, stačí nechať voľne vyschnúť na odkvapkávači. 🙃

umývanie včelobalu vo vlažnej vode
Včelobal umývame len vo vlažnej vode, nikdy nie horúcej.

Po tretie, nebaľte do včelobalu surové mäso a plesňové syry. Asi si viete predstaviť, prečo…


A na záver: ak by ste predsalen mali potrebu overiť si tieto pravidlá v praxi a skúšať, čo všetko váš kamarát vydrží, dobre.

Aj poškodený včelobal sa dá opraviť. Budete potrebovať len váš včelobal, včelopravára, papier na pečenie, žehličku alebo rúru na pečenie a 15 minút vášho času.


Držíme palce pri používaní, nech vydrží vaše počiny čo najdlhšie.


bottom of page