K objednávke nad 35 € pribalíme originálny darček | Pri objednávke nad 40 € doručenie zdarma
Pribaliť do setu
Košík
Zavrieť Menu

už iba 40,00 € a získaš dopravu zadarmo

Menu Domov Produkty Použitie Košík 0 Účet
Ostali nejaké otázky nezodpovedané?
  • Všetky dôležité otázky po kope.
  • Užitočné tipy a rady.
Obraźok včielky
Vlna koniec

Najčastejšie otázky

Kto vymyslel voskové obaly?
Šipka

Historicky včelí vosk používali na zachovanie tovaru už Egypťania. Neskôr okolo roku 1900 ľudia používali obrúsky so včelím voskom na skladovanie potravín či zakrytie nádoby. Tento koncept sme prevzali a dali mu dnešnú podobu.

Prečo používať Včelobal?
Šipka

Je opakovane použiteľný a ekologický!  Včelobal sa ľahko čistí - stačí obal utrieť alebo opláchnuť vlažnou vodou. Potraviny vydržia čerstvé, pričom sa “neudusia”, vosková vrstva je mierne priedušná. Je vhodný na balenie všetkých potravín ako je pečivo, zelenina, ovocie a syry. Možnosti využitia v domácnosti sú len na vašej fantázii. Po skončení životnosti poslúži napríklad ako dobrý zakladač ohňa. Obal je 100% kompostovateľný, stačí ho nastrihať na drobnejšie kúsky. 

Použitie a skladovanie
Šipka

Takto áno:

  • Skladovanie pri izbovej teplote alebo v chladničke.
  • Použitie na cestách, na turistike, v práci či v škole.
  • Prekrytie mís, tanierov alebo pohárov so zvyškami jedla či kysnúcim cestom.
  • Pomoc pri otváraní zaváraninových pohárov vďaka priľnavosti.

Takto nie:

  • Balenie surového mäsa, teplých jedál a plesňových syrov.
  • Umývanie v teplej vode, v práčke alebo v umývačke riadu.
  • Vystavovanie zdrojom priameho tepla ako oheň, rúra či mikrovlnka.
  • Krájanie nožom priamo na obrúsku.
Aká je životnosť včelobalu?
Šipka

Na Včelobale je nanesená jedinečná vrstva, vďaka ktorej môže vydržať rok a viac. Ako dlho si zachová svoje vlastnosti, záleží od starostlivosti. Pri intenzívnom používaní odporúčame obaly „obnoviť“ prevoskovaním, jednoducho v domácich podmienkach, alebo nám ich zašlite na servis.

Je včelobal vhodný na potraviny?
Šipka

Včelobaly prešli testami RÚVZ a sú certifikované na styk s potravinami. Včelobaly sú vhodné na potraviny s výnimkou horúcich jedál, surového mäsa a plesňových syrov. Kombinácia prírodných surovín s tkaninou zo 100% BIO bavlny umožňuje včelobalom dýchať a tak zabezpečí, aby vaše jedlo zostalo dlhšie čerstvé.

Fólia vs. včelobal?
Šipka

Zatiaľ čo plastové fólie sú väčšinou jednorazové, ich recyklácia je takmer nemožná a v prírode sa rozkladajú desiatky rokov. Taktiež neumožňujú pečivu dýchať, čím sa zvyšuje riziko vzniku plesní.

Naopak, Včelobaly sú 100% prírodná a opakovane použiteľná alternatíva, ktorá minimalizuje plastový odpad. Vďaka včeliemu vosku a živici majú antibakteriálne a antimykotické vlastnosti. Kúpou Včelobalov navyše podporujete lokálnu výrobu a slovenských včelárov.

V akých rozmeroch sú včelobaly dostupné?
Šipka

Štandardne máme 4 rozmery, na požiadanie vyrobíme akékoľvek. Nakoľko sme manufaktúra, rozmery vyrábaných Včelobalov sa môžu líšiť o +/- 10 mm.

Veľkosť S - 19 x 19 cm - veľkosť vhodná na odrezané kúsky zeleniny, menší desiatový chlebík alebo prikrytie pohárov.

Veľkosť M - 25 x 27 cm - vhodný na zabalenie rožka, hrudky syra, odkrojenej uhorky.

Veľkosť L - 37 x 34 cm - ideálny na balenie desiatových chlebíkov, bagiet, prekrytie kysnúceho cesta, hrnca či taniera.

Veľkosť XL - 50 x 45 cm - vhodný na zabalenie celého chleba či zakrytie plechu.

Ako používať včelobal?
Šipka

Voskový obrúsok pred použitím, teda balením potraviny, je vhodné "aktivovať". Pomocou tepla rúk obrúsok nahrejete, niekoľko krát vystriete a pokrčíte. Takto zabezpečíte vhodnú priľnavosť včelobalu k potravine. Len dokonale obalená potravina vydrží dlhšie čerstvá. Práca s voskovým obalom je vlastne veľmi podobná plastovej potravinovej fólii. 

Ako sa správne starať o včelobal?
Šipka

Po použití obal jemne oprášte, prípadne umyte vo vlažnej vode pomocou hubky a ekologického prostriedku na riad. Umytý včelobal necháme voľne vyschnúť a môžeme používať znovu. Z času na čas sterilizujeme, pričom zároveň zacelíme voskovú vrstvu. Do rozohriatej rúry vložíme Včelobal položený na papieri na pečenie pri 160 °C na najviac 30 sekúnd. Postup na opravu a dezinfekciu v jednotlivých krokoch nájdete v blogu.

Ako sa včelobal umýva?
Šipka

Postačí opláchnutie studenou, alebo vlažnou vodou. Po umytí obal nekrčte, ale nechajte voľne vysušiť ako iný riad. Ak potrebujete Včelobal odmastiť, najvhodnejší bude biologicky rozložiteľný prípravok bez alkoholu. Včelí vosk je rozpustný v alkohole! 

Môže ísť voskový obal do mrazničky?
Šipka

Áno, voskový obal môžete použiť v mrazničke, ale je dobré pamätať na toto:

  • Používajte ho ideálne na krátkodobé mrazenie (približne do 1 mesiaca), aby sa potraviny ako pečivo príliš nevysušili.
  • Pred odbalením nechajte obal vždy zohriať na izbovú teplotu. Zmrznutý vosk je krehký a mohol by pri ohýbaní popraskať.
  • Skvele sa hodí na mrazenie pečiva, syrov, ovocia a zeleniny. Na dlhodobé skladovanie mäsa či rýb nemusí byť dostatočne vzduchotesný.
Je včelobal hygienický?
Šipka

Áno, Včelobal je hygienický, a to z viacerých dôvodov.

Jeho povrch sa vďaka kvalitnej voskovej vrstve ľahko umýva. Kľúčové zložky – včelí vosk a borovicová živica – majú prirodzené antibakteriálne a antimykotické (protiplesňové) vlastnosti, ktoré sa oddávna využívali pri skladovaní potravín. Okrem toho sú Včelobaly pravidelne testované a certifikované Národným referenčným laboratóriom pre styk s potravinami, ako sú pečivo, koláče, ovocie či zelenina.

Sú voskové obrúsky náchylné na plesne?
Šipka

Voskové obrúsky sú vďaka obsahu včelieho vosku a borovicovej živice prirodzene odolné voči plesniam. Táto ochrana však nie je stopercentná, preto sa obaly neodporúčajú napríklad na balenie plesňových syrov. Zvláštnu pozornosť si vyžaduje veľmi čerstvé pečivo; pri ňom sa odporúča nezatvárať obal natesno, aby mohlo dýchať a prebytočná vlhkosť sa odparovala, čo predchádza zapareniu a vzniku plesne. Ak sa na obale predsa len objaví pleseň, je možné ho jednoducho sterilizovať.

Čo s pleňou na obale alebo vaku?  

Čo ak sa zafarbí?
Šipka

Voskové obrúsky sa môžu zafariť pri niektorých potravinách ako je červená repa, čučoriedky, atď.  Včasným opláchnutím vo vlažnej vode prípadne s prostriedkom vhodným na umývanie potravín farbu zmyjeme.

Z čoho je včelobal vyrobený?
Šipka

Včelobaly sú navrhnuté a ručne vyrobené v našej dielni na úpätí Malých Karpát. S láskou a dôrazom na kvalitu vyberáme suroviny na výrobu. Včelobal sa skladá zo zmesi vosku od slovenských včelárov, bio repkového oleja, borovicovej živice.  Dôležitú úlohu zohráva 100 % BIO bavlna s certifikátom GOTS. Látky, z ktorých Včelobal vyrábame, sú zdravotne neškodné a spĺňajú aj najprísnejšie kritériá pre dojčenské výrobky. Bavlna je potlačená ekologickou tlačou. Viac o bavlnách a surovinách sa dočítate na blogu.

Včelí vosk ako alergén počas skladovania potravín pre batoľatá?
Šipka

Vosková vrstva je naviazaná na bavlnu, avšak celkom určite sa v miligramoch uvoľňuje na obalované objekty. Veľmi dobre je vidieť koľko vosku sa môže dostať na potravinu, keď obalíte priesvitný pohár včelobalom a následne dáte obal dole. Na pohári ostane kde tu malý fliačik po vosku.

Prečo nie sú biele?
Šipka

Včelí vosk má prirodzene žltú farbu, odmietame používať priemyselne bielený včelí vosk.

 

 

Majú voskové obrúsky vôňu?
Šipka

Áno, Včelobal príjemne vonia ako včelí vosk, medovo. Potraviny zabalené do včelobalov môžu prvé dni používania jemne voňať po vosku. Intenzita vône sa používaním zníži. Pre nás to potvrdzuje kvalitu pravého včelieho vosku.

Pozor na teplo a oheň!
Šipka

Včelí vosk je horľavý! Preto držte svoje obaly ďaleko od plameňov. Nevystavujte včelobaly zdrojom tepla ako sú mikrovlnné rúry, rúry alebo umývačky riadu. Nie sú vhodné  horúce potraviny alebo tekutiny. 

Biely povlak na voskových obaloch?
Šipka

Včelí vosk sa pri nízkych teplotách pokrýva šedo-bielym povlakom, ktorý sa nazýva aj voskový kvet. Vytvorený povlak je prirodzená vlastnosť vosku. Ak včelobal od nás získal tento voskový kvet, napríklad pri doprave v chlade, stačí obal umiestniť do teplého prostredia s teplotou okolo 38°C. Teda postačí zohriatie slnkom, vodou, alebo fénom a povlak sa stratí

Čo s voskovým obrúskom na konci svojej služby?
Šipka

Kúsky včelobalu rozrezané na prúžky sú skvelé na podpálenie dreva pri zakladaní ohňa, prípadne ich môžete zkompostovať.

Ako “obnoviť” včelobal?
Šipka

Používaním sa vosková vrstva opotrebúva a látka stráca svoju nepriepustnosť voči tekutinám a tiež priľnavosť. To ale vôbec nevadí, včelobal sa dá jednoducho servisovať aj v domácich podmienkach. Medzi dva papiere na pečenie vložte včelobal a párkrát prežehlite teplou (nie príliš horúcou) žehličkou. Pre obnovenie vôskovej vrstvy použite Včelopravára. Môžete nastrúhať zopár gramov na poškodené miesta a zažehliť. Pripravili sme kompletný návod v blogu aj videu.

Zľava - 15 % na všetky obaly a vaky

Pridaj sa ku včelobalovskej komunite. Newslettre neposielame často, no keď už, tak o novinkách a akciách čo stoja za reč.

Včielka popup
Včielka popup
Včielka Včielka
Darček