top of page
Search

Prečo začať kompostovať?


Takmer polovica odpadu, ktorý denne vyprodukujeme, je biologický rozložiteľný odpad a až 80% sa dá recyklovať.


To znamená, že takmer polovicu odpadu môžeme namiesto vyhodenia zhodnotiť a využiť. Tak prečo to nerobiť?



Kompostovať sa dá nielen na záhrade, ale aj v paneláku


Ak váš štve, že váš odpad končí v spaľovni, vezmite odpad do vlastných rúk.


Oslovte svojich susedov a spoločne založte komunitné kompostovanie.

Ak však nemáte kamarátskych susedov alebo sa to práve takto nedá, skúste kompostovanie priamo u vás na balkóne či v kuchyni.


A aby tento prírodný proces prebehol úspešne, musíme mu vytvoriť tie správne podmienky. Stačí nájsť v byte vhodné miesto na komposter a mať chuť premieňať odpad na čarovný kompost.


Ak máte iba balkón, môžete si založiť malé kompostovisko v kýbliku, kam budete vyhadzovať šupky, lístie z rastlín a byliniek. Alebo si môžete kúpiť hotový vermikompostér aj s dážďovkami. Ten vám nezaberie veľa miesta a rýchlo vám všetok odpad spracuje. Musíte ho však skladovať v interiéri, lebo dážďovky dokážu žiť a spracovávať odpad iba pri pre nich optimálnych podmienkach a to je 20°C.


Prírodný proces, pri ktorom kalifornské dážďovky rozkladajú organické odpady na minerálne hnojivo sa nazýva Vermikompostovanie.


Ak máte chuť viete si takýto domáci kompostér aj vyrobiť. Na internete nájdete množstvo DIY návodov ako na to. :)


Poďme kompostovať


Nie len na začiatku, ale počas celej doby kompostovania budete potrebovať pravidelnú dávku uhlíkovej pochúťky.


Domáci komposter je potrebné vystlať vrstvou slamy, natrhaným papierom, starými listami a trávou. Mierne ju utlačíme a pokropíme vodou. Dážďovky majú radi vlhké prostredie.


Pridáme hlinu a máme nové kamarátky dážďovky.

Na vrch poukladáme opäť staré listy, slamu, trávu, starý papier, kuchynské rolky a našu prvú dávku bio-opadu.


Materiál nakrájame na menšie kúsky, ktoré sa rýchlejšie rozložia. Odpad zahrabávame pod povrch, aby nám nesplesnel a nelákal malé mušky. Dážďovky takto kŕmime 1-až 2 krát týždenne, nikdy nie čerstvým odpadom. Necháme ho jemne zhniť 1-2 dni. To majú kalifornské dievčatá radšej :)


Nezabúdame na pridávanie aj uhlíkovej časti kompostéra. Je to ďalšia zložka potravy pre dážďovky. Medzi uhlíkové zložky patria: rolky z toaletného papiera, rolky z kuchyne, papierové vrecká, obal z vajíčok, hobliny, piliny, seno aj slama.


Nezabúdame aj na teplotu. Domáci kompostér by sa mal nachádzať v miestnosti kde je cca 18-25 stupňov.


Viete čo môžete a nemôžete kompostovať?


Vhodné potraviny:

Šupky zo zeleniny, ovocia, starý chlieb, omrvinky, odrezky rastlín, bylinky, vyluhované čaje.

Kompostujeme teda aj uhlíkovú zložku, ktorou sú: rolky z toaletného papiera, roliek v kuchyni, papierové vrecká, obal z vajíčok, hobliny, piliny, seno, slama - tieto položky však pridávame s mierou.


Ak váš včelobal “skončil svoju púť" a jeho životnosti nepomôže už ani včeopravár, rozstrihajte obrúsok na prúžky a pridajte do kompostu.


Nevhodné potraviny:

Do kompostu sa neodporúča dávať varený potravinový odpad. Žiadne kosti, mäso, mlieko, koláče, sladkosti, citrusy, šupky z banánov, cibuľa, cesnak a samozrejme žiadny plast, sklo a chemikálie.


Do pol roka vás váš domáci kompostér obdarí úrodou hnojiva, ktorú môžete využiť na svoje rastlinky alebo záhradku.


A viete, čo je na tom najkrajšie?
Všetko, čo sme zobrali z prírody, opäť vrátime späť do prírody.
Zo zeme, späť na Zem. ♻️💚


bottom of page