top of page
Search

Kvietkové veľkonočné vajíčka



"Poďme niečo vyrábať!" Túto vetu počujem od svojho 5-ročného syna takmer tak často, ako "Mama, ja som hladný"... Maľovanie, strihanie, lepenie... dokázal by tvoriť celé dni. Keby sa mu aj upratovať potom chcelo s rovnakou vášňou, nemám problém :) Do toho nám neustále skáču dvaja mladší súrodenci a o kolotoč zábavy je postarané. Trpezlivosť je základ. Kedysi ma to nesmierne stresovalo, teraz to vidím inak. Stačí sa dopredu zmieriť s tým, že výsledok bude, aký bude a na počmárané steny si časom zvyknem.


Ak máte aj vy doma tvorenia-chtivých človiečikov, vnúčikov či malých kamarátov, alebo si jednoducho chcete skrášliť svoj domov, poďte s nami do toho. Ideme dekorovať vajíčka!


Tentokrát sme to vyskúšali s lisovanými kvetmi. Je to jednoduché, pekné, prírodné ak kvety nemáte, za pár eur ich majú v rôznych eshopoch.



Čo budeme potrebovať?

1. sušené lisované kvety (aké sa nám páčia)

2. vajíčka (uvarené natvrdo alebo vyfúknuté)

3. lepidlo na decoupage (kúpite napríklad tu: https://www.artmie.sk/umelecke-potreby-lepidlo-a-lak-decoupage-matne-rozne-objemy)

4. štetec na nanášanie lepidla


Kvietky si môžeme pripraviť aj sami. Na lisovanie sú ideálne ploché: listy, trávy, sedmokrásky, primulky či sirôtky. Čím menšie, tým ľahšie sa budú lepiť. Zbierajte za suchého, slnečného počasia. Po odtrhnutí dajte kvet do lisu na kvety čím skôr, aby neobschol. Ak nemáte lis na kvety, postačí aj kniha - v takom prípade dajte kvet medzi dva savé papiere a tak vložte do knihy. Občas ich skontrolujte, či nie sú príliš vlhké a či netreba vymeniť papier. Nechceme, aby zhnedli, či dokonca splesniveli. Po dvoch - troch týždňoch by ste mali mať hotovo. Pokojne si ich nalisujte veľa do zásoby, využiť sa dajú aj na iné účely. Pripravíte z nich napríklad peknú pohľadnicu či ozdobíte darček.



Celý tento krok môžete však aj vynechať a sušené lisované kvety si jednoduho kúpiť. Napríklad tu: https://www.artmie.sk/lisovane-kvety-a-listy-rozne-varianty?iec=intelimail_per&iea=intelimail_per_click&iel=intelimail_per_click_last_view


Postup:

1. Sušené kvietky opatrne vyberieme z obalu (knihy) a rozhodneme sa, ktoré skombinujeme.

2. Štetcom nanesieme lepidlo na decoupage na vajíčko.

3. Veľmi opatrne a pomaly pritlačíme kvety na vajíčko.

4. Na kvety nanesieme ďalšiu vrstvu lepidla.

5. Necháme vyschnúť do ďalšieho dňa pred tým, než ich vystavíme do misky alebo darujeme šibačom :)



Ak sa vám tento návod páči a vyskúšate si ho doma, potešíme sa, keď nám zozdieľte fotku svojej práce.



PS: Pre všetkých milovníkov minimalizmu, sme dávame do pozornosti 20 tipov na minimalistickú veľkonočnú výzdobu
bottom of page