top of page
Search

Včelopravár. Ako na to?

VčelOpravár je zmes prírodného včelieho vosku, živice a jojobového oleja.

Obnoví voskovú membránu Včelobalu, aby bol znova priľnavý, tvarovateľný a lepšie chránil potraviny. Pravidelnou údržbou vaše voskové obaly vydržia niekoľko rokov intenzívneho používania. Celá táto aromatická činnosť potrvá približne 20 minút.



So Včelopravárom zvládnete obnovu starých voskových obrúskov jednoducho a rýchlo v pohodlí domova. Balenie obsahuje 15-gramový kúsok stuhnutej zmesi a návod, ako na to. Jedno balenie Včelopravára postačí približne na obnovu troch Včelobalov veľkosti S, M, L (z každého po 1 ks) alebo na dva Včelobaly veľkosti "Bagetka" - L.


Na obnovu Včelobalu budete potrebovať:


  • Papier na pečenie 2 x

  • Jemné strúhadlo alebo nôž

  • Žehličku alebo teplozvdušnú rúru


Postup:

Voskovú zmes Včelopravár necháme schladiť v chladničke aspoň 2 hodiny. Nasledovne sa bude jednoduchšie strúhať či krájať na drobné kúsky.


Na pracovnú plochu položíme papier na pečenie. Na papier umiestnime Včelobal, ktorý chceme opraviť. Rovnomerne nasypeme nie príliš veľa voskových pilín, minimálne 5 cm od okrajov. Množstvo vosku odhadujeme v závislosti od opotrebovania Včelobalu.


Včelobal s nastrúhaným voskom prikryjeme druhým papierom na pečenie. Žehličku nastavíme na miernu teplotu, necháme zohriať. Prechádzame žehličkou po papieri tak, aby sa voskom pokryla čo najrovnomernejšie celá plocha Včelobalu. Zdanlivé bubliny pod papierom na pečenie nie je potrebné vytláčať, nemajú vplyv na výslednú kvalitu navoskovania obrúska.


Obrúsok oddelíme od papiera na pečenie, ešte kým je horúci. Pozor na prsty!



PS: Oprava bez žehlenia

Ak nemáte žehličku, Včelobal si môžete obnoviť v rúre. Prvé dva kroky sú totožné.

Nasleduje vyhriatie rúry na 200 °C. Včelobal umiestnený na papieri na pečenie položíme na plech tak, aby sa nedotýkal stien rúry. Plech vložíme do rúry a sledujeme roztápanie vosku, aby sme plech včas vybrali. Neodporúčame nechávať Včelobaly v rúre dlhšie ako 2 min, nakoľko kombinácia vosku a bavlny je veľmi ľahko horľavá!


Včelobal je pripravený objať vaše potraviny, aby si zachovali čerstvú chuť a vôňu čo najdlhšie. Ďakujeme, že ste sa s Včelobalom vybrali na ekologickú cestu!






bottom of page