top of page
Search

Dnes je ten DEŇ. OVERSHOOT DAY


Je to takmer mesiac, kedy bol Deň Zeme. Veríme, že ho mnohí žijete každým dňom.


Dnes, 13. mája, sme my, Slovensko, prekročili kapacitu prírodných zdrojov -

o 12 dní skôr, ako minulý rok.


Overshoot Day alebo Deň, kedy sme to prešvihli/prekročili/nakúpili, označuje dátum, kedy dopyt ľudstva po zdrojoch obnoviteľných surovín v danom roku prekročil ten deň, kedy začíname brať viac ako sa stihne v danom roku zregenerovať naša planéta ZEM.

Tento deficit spôsobujeme likvidáciou zásob prírodných zdrojov, hromadením odpadu a predovšetkým tvorbou oxidu uhličitého v atmosfére.


Deň, kedy sme to prešvihli sa v roku 2020 v priemere zastavil na dátume 22. augusta. V roku 2019 to bolo ešte skôr. Už v júli. Toto zlepšenie mala narováši aj pandémia Covid 19, ktorá nás prinútila spomaliť.

Trojtýždňový posun medzi dátumami predstavuje vôbec najväčší jednoročný posun od začiatku globálneho prekročenia od 70. rokov.


Graf od roku 1970 znázorňujúci overshoot day
Graf, ktorý nám ukazuje, že na spôsob života, aký žijeme, by sme potrebovali zdroje z 1,6 planéty

Mike Childs z Friends of the Earth, varoval, že „tohtoročné zlepšenie spôsobu, akým využívame naše prírodné zdroje, je iba vďaka Covidu-19 a lockdownom. "Pokiaľ nenastane významná zmena v spôsobe konania, situácia sa v nasledujúcich rokoch pravdepodobne vráti do “normálu” alebo bude ešte horšia.“


Stále je to skoro pol roka predčasne. Pol roka sme nemali jest, piť, cestovať, kúriť, nakupovať. Ani len dýchať. Iba tak by sme si vyrovnali náš ekologický dlh. Znamená to v skratke aj toľko, akoby sme čerpali zdroje z 2 planét ako je naša.


Sami sa snažíme venovať pozornosť pozitívnym veciam v živote a takéto správy v nás vzbudzujú smútok, strach a niekedy bezmocnosť.


Zem máme len jednu a ak nechceme, aby sa nenaplnili katastrofálne modely ľudského správania, musíme s tým niečo urobiť.


Posunutie dátumu je možné, ak prepracujeme našu infraštruktúru. Urobíme naše procesy oveľa efektívnejšími z hľadiska zdrojov, dekarbonizujeme naše energetické systémy, odoberieme prebytočný CO2 a budeme žiť spôsobom, ktorý vyžaduje menej zdrojov.


„Zmena podnebia a explodujúci dopyt po zdrojoch na celom svete sa zbiehajú do dokonalej búrky neistoty zdrojov. „Oprava našej lode“, či už je to naša krajina, mesto, spoločnosť alebo vlastná domácnosť, je najzrejmejším spôsobom, ako zvýšiť naše vlastné šance na bezpečnú budúcnosť,“ uviedol Mathis Wackernagel, prezident spoločnosti Global Footprint Network.


graf planéty ku overshoot day, kde sú znázornené všetky štáty sveta a dátumy, kedy prekročili svoju ekologickú stopu za rok
13. 5. 2021 je náš Overshootday. Prečerpali si ho rovnako aj Taliani a Portugalci

Položme si jednoduchú otázku: Vieme konať dostatočne rýchlo na to, aby sme efektívne navrhli budúcnosť, kde môžeme prosperovať v rovnováhe s regeneračným rozpočtom prírody? Alebo bude táto rovnováha nastolená katastrofou?

Ako vieme odialiť túto katastrofu my?


Existuje mnoho spôsobov, ako si posunúť tento #MOVETHEDAY.

Skúsime vás inšpirovať.


  • Uhlíková stopa tvorí 57% ekologickej stopy ľudstva. Dekarbonizácia ekonomiky je nielen našou najlepšou možnou šancou na riešenie zmeny podnebia, ale aj to by výrazne zlepšilo rovnováhu medzi našou ekologickou stopou a obnoviteľnými zdrojmi planéty. Na dosiahnutie tohto cieľa je potrebné obmedziť koncentráciu skleníkových plynov v atmosfére, napríklad aj známou zníženou konzumáciou mäsa. Zníženie uhlíkovej zložky o 50% by zodpovedalo posunutiu dátumu dňa prekročenia o 93 dní, teda zhruba o tri mesiace.


  • Ak znížime svoju stopu z jazdy po celom svete o 50% a predpokladáme, že tretina automobilových kilkometrov bude nahradená hromadnou dopravou a zvyšok bicyklovaním a chôdzou, Deň prekročenia, by sa posunul o 13 dní dozadu. Môžete sa aspoň raz za mesiac vydať na cestu, na bicykli alebo pešo, namiesto samostatnej jazdy autom? A čo tak raz za týždeň?

Obrovskú úlohu zohráva aj letecká doprava. Vzdať sa krátkeho výletu za morom, je jedným z najlepších spôsobov, ako znížiť svoju eko stopu.

  • Polovica biologickej kapacity Zeme sa používa na to, aby nás uživila. Jedlo je silnou pákou k lepšiemu posunu. Ak zabránime strate a plytvaniu potravinami, uprednostníme potraviny rastlinného pôvodu a vyberáme si potraviny lokálne a pestované pomocou agroekologických a regeneračných postupov, mohli by sme presunúť Deň prekročenia Zeme o 32 dní. Ak by sme znížili globálnu spotrebu mäsa o 50% a nahradili tieto kalórie vegetariánskou stravou, presunuli by sme Deň prekročenia o 17 dní. Postačí ak si trikrát do týždňa navaríme vegetariánsky obed?


  • Naozaj NEkupujeme NEpotrebné. Opravujeme, recyklujeme, separujeme, swapujeme. Bez rozmaru si úprimne povedzme: Je potrebné, aby sme si kupovali každý deň ovocie či zeleninu, ktorá preletí polku sveta zabalená v piatich plastových obaloch? A aby toho nebolo málo, nejakým spôsobom sa nám buď pokazí alebo ju zapatrošíme, takže skončí aj tak v odpade.. Čistá eko samovražda. Pričom postačí zastaviť plytvanie jedlom.


Ak si chcete vypočítat svoju ekologickú stopu, osobný deň, kedy ste prečerpali všetky zdroje, využite kalkulačku od Global Footprint Network.


A naše slová na záver? Pevne veríme, že zmysel má robiť drobné, často až symbolické kroky, ktoré nás povedú k lepšej budúcnosti. Nádej spočíva v láske a pochopení.

Sme v tom všetci spolu. ♡ ♡ ♡



bottom of page