top of page
Search

Prečo vznikli Včelovaky? Výhody a jedno mínus.

A vrecká nemáte?" pamätám si, ako sa nás jedna pani raz pýtala, keď sme predávali včelobaly na jednom z našich prvých trhov.


Priznám sa, mierne ma tá otázka prekvapila. Pomyslela som si: "no načo potrebujete vrecko, veď tieto obaly sú úplne perfektné, ľahko sa čistia, poskladáte si z nich hoci aj vrecko..." Spokojní s funkčnými včelobalmi, veru nechcelo sa nám veľmi ísť do výroby vakov. A ja som si celkom nevedela predstaviť, ako náročne sa bude vrecko čistiť. Istý čas sme sa tvárili, že vaky nám k životu skrátka netreba a basta. No ale chrobák v hlave už bol.


A tak sme chtiac-nechtiac ušili náš prvý Včelovak, obal na chlieb aj zeleninu.

voskovy obal včelovak ktorý udrží potraviny dlhšie čerstvé

Že sa tak bude volať, sme ešte nevedeli, ale bol to on. Najprv malý, potom väčší, širší, užší, s prehybom a bez. No a dnes si to už bez neho nevieme predstaviť.


Tá pani na trhu mala pravdu. Zapáčil sa nielen nám, ale aj našim zákazníkom a stal sa z neho jeden z našich najpredávanejších kúskov. Prečo?


Lebo je multifunkčný, priestranný, ľahko doň šupnete aj 10 rožkov alebo kilo mrkvy a stačí len založiť okraj. A je aj, pri všetkej skromnosti, pekný.



Čistenie síce je o niečo málo komplikovanejšie, ako pri obaloch - treba ho totiž vyvrátiť naruby a tak umyť. Nič strašné, však? Či azda áno? Tak mám pre vás tajný tip od profi lenivcov: Nechajte pečivo v papieri, v ktorom ste ho kúpili, a tak ho dajte do vaku. Neostane v ňom ani omrvinka! Toto sa tých, čo si pečú svoje vlastné chleby, netýka, veď tí asi leniví nie sú, keďže pečú. Ale samozrejme, aj vy si môžete ten svoj krásny domáci chlebík dať najprv do papierového vrecka a potom do Včelovaku. Určite sa neurazí 🙂


A keď sme spomínali, že vrecko má jedno mínus. Včelobaly sa dajú jednoducho prevoskovať v každej domácnosti. Tak sa predĺži ich životnosť a teda nemusíte každý roku kupovať nové obaly.. ekologické a ekonomické zároveň. Pri vreckách je proces obnovu trošku náročnejší, ale nie nemožný, chce to len viac trpezlivosti.

včelovak s chlebom

A kto má rád gumenú mrkvu? Ruku hore! Alebo radšej mrkvu do včelo-vaku. Neverili by ste, ale naozaj tak vydrží v chladničke dlhšie chrumkavá, ako keď ju tam len tak pohodíte. To isté platí aj pre ostatné koreňové zeleninky.


Toto je cesta našej dôvery ku včelovakom. Nesmelé začiatky, no o to pevnejšie puto vzniklo medzi nami. Ak ste ešte vaky neskúšali, len smelo do toho.

Dáte to aj vy! 🙂


bottom of page